Angst therapie en paniek therapie

Angstklachten kunnen je leven beheersen. Ze kunnen zich uiten in bijvoorbeeld paniekaanvallen, waarbij je korte periodes van hevige angst ervaart. Dat kan gepaard gaan met lichamelijke sensaties zoals hartkloppingen, zweten, trillen en benauwdheid. Wanneer dit regelmatig optreedt en je bovendien bang bent dat het opnieuw gebeurt kun je last hebben van een paniekstoornis. Je probeert die situaties dan vaak te vermijden.

Ook piekeren kan een vorm van angststoornis zijn wanneer je dit niet onder controle kunt houden. Een piekerstoornis wordt dat genoemd. Patiënten ervaren daarbij buitensporige angst en bezorgdheid. Vaak is dat niet in de hand te houden. Het gaat vaak samen met rusteloosheid, vermoeidheid, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en slapeloosheid.

Specifieke fobieën zijn ook een vorm van angststoornis. Daarbij kun je veel angst ervaren bij bijvoorbeeld vliegen, hoogte, of dieren. Men is zich vaak wel bewust dat deze angst overdreven of onterecht is. Vaak worden fobische situaties vermeden.

Er kan ook sprake zijn van een duidelijke aanhoudende angst voor één of meer situaties waarin men sociaal moet functioneren of iets moet presteren en waarbij men blootgesteld wordt om aan onbekenden of mogelijk kritische beoordeling van anderen. In dat geval kan er sprake zijn van een zogenaamde sociale fobie.

Daarnaast kan iemand last hebben van een obsessief-compulsieve stoornis. Daaruit wordt duidelijk dat de dwang bestaat uit 2 componenten: a) steeds terugkerende gedachten, beelden of impulsen die als ongewenst worden ervaren, angstwekkend zijn en buiten de wil optreden en b) handelingen of gedachten (dit zijn dus geruststellende gedachten) die bedoelt zijn om de (door de obsessies) opgeroepen angst en onlust ongedaan te maken (de compulsies). Deze handelingen of gedachten worden meestal herhaald en nemen vaak de vorm aan van rituelen; ze vergen vaak veel tijd. Voorbeelden hiervan zijn: was- en poetsdwang (combinatie met smetvrees), precisie- en controledwang, teldwang enz.

Deze klachten kunnen goed behandeld worden met cognitieve gedragstherapie. Hierbij sporen we irrationele gedachten op en toetsen deze aan de werkelijkheid. Lees meer over deze vorm. Klik op de link hieronder.

Wist u dat:

  • 41% van alle volwassenen één of meerdere keren in zijn leven een psychische stoornis krijgt en dat in enig jaar 20% van de volwassenen een serieus psychisch probleem heeft?
  • Depressie en angststoornissen tot de 5 ernstigste aandoeningen van de mensheid gerekend worden?
  • Cognitieve gedragstherapie bij de meest voorkomende psychische stoornissen – zoals angststoornissen en depressie-, het best onderzocht is en volgens de onafhankelijk opgestelde multidisciplinaire richtlijnen voor de GGZ, de psychologische behandeling is, die (meestal) de voorkeur verdient?